Otthon > hírek > Nem csak a mobiltelefonok! A Qualcomm 5G-es megoldása leszáll az intelligens ipar területén

Nem csak a mobiltelefonok! A Qualcomm 5G-es megoldása leszáll az intelligens ipar területén

A következő év lesz a nagyszabású 5G-kitörések első éve. Az 5G mobiltelefonok mellett az intelligens iparágot is az 5G technológia egyik legnagyobb alkalmazásának tekintik. Az 5G chip technológia globális vezetőjeként a Qualcomm az iparág megcélzását is elindította, és mély elrendezésbe kezdett. A közelmúltban hivatalosan is bejelentették a Siemens-rel és a Bosch Rexroth-nal folytatott 5G együttműködési projekteket a külvilág számára az ipari területeken.

Úgy tűnik, hogy a Qualcomm és a Siemens közös koncepció-bizonyító projektet folytattak a németországi Nürnbergben, a Siemens Automotive Test Centerben, hogy bemutassák az első 5G független modell (SA) magánhálózatot, amely a 3,7-3,8 GHz-es sávra épül valós ipari környezet. Ez a projekt támogathatja a Siemens-et és a Qualcomm-ot műszaki tesztek elvégzésében, a lehetséges problémák megoldásában és a legjobb megoldások biztosításában a vállalati magánhálózatok vezeték nélküli csatlakozási alkalmazásaihoz a jövő ipari környezetében.


A Qualcomm által épített 5G SA teszthálózat tartalmaz egy 5G maghálózatot és egy 5G bázisállomást egy rádiós távirányítóval, valamint egy 5G ipari teszt terminált is kínál. A Siemens tényleges ipari létesítményeket kínál, ideértve a Simatic vezérlő rendszereket és az IO berendezéseket.


A hivatalos bevezetés szerint a Siemens Automotive Test Center közös kutatási projektje megvizsgálja és értékeli az elérhető ipari technológiákat, amelyeket támogatni kell az 5G vállalati magánhálózatnak, mint például az OPC UA és a Profinet technológiák. Németországban a vállalati magánhálózat felhasználhatja a 3,7-3,8 GHz-es helyi szélessávú spektrumot, amelyet ipari használatra fenntartanak a helyi telepítés során. Az ilyen vállalati magánhálózatok támogathatják a különféle iparágakban működő vállalkozásokat hálózataik független ellenőrzésében és kezelésében. A nagy megbízhatóság és az alacsony késleltetésű kapcsolatok elérése mellett a hálózatot a változó igényeknek megfelelően újrakonfigurálhatják, és az adatok helyben megőrizhetik a biztonság fokozása érdekében.

Ez a projekt mindkét fél számára értékes tapasztalatokat szolgáltat a valós környezetre alapozva, és elősegíti az 5G vállalati magánhálózatok bevezetését a jövőben. Ez a projekt fontos mérföldkövet jelent az 5G kiterjesztésében az ipari automatizálás területén is.

A Siemens mellett a közelmúltban a Qualcomm és egy másik cég, a Bosch Rexroth sikeresen bebizonyította, hogy az ipari terminálok hogyan tudják használni az időérzékeny hálózati (TSN) technológiát egy 5G élő hálózati környezetben, és bemutatta az 5G-kompatibilis ipari gyártás következő fejlesztési irányát.


A két fél együttes demonstrációja megmutatta a közönségnek, hogy két ipari terminál vezeték nélküli kapcsolaton keresztül időszinkronizálva működik - ez azt mutatja, hogy a TSN és az 5G kombinációja pontos szinkronizálást eredményezhet vezetékes kapcsolat nélkül. A demonstrációhoz Qualcomm® 5G ipari tesztterminált használtunk. A Bosch Rexroth új ctrlX automatizálási megoldást mutatott be - két ctrlX központi vezérlőt valósidejű kommunikációra egy 5G teszthálózaton belül. A teszthálózat a 3,7-3,8 GHz-es frekvenciasávon alapszik, amelyet Németország a vállalati magánhálózatok támogatására jelölt ki.

Ez az új koncepciómeggyőző közös demonstráció az 5G jövőbeli képességét jelzi a TSN natív támogatására. Várható, hogy az 5G szabvány következő verziója (azaz a 3GPP 16. kiadása) támogatja ezt a funkciót, és a 16. kiadás várhatóan 2020 első felében készül el.

Az IHS harmadik tanácsadó cég, az 5G Economy jelentése nemrégiben kimutatta, hogy 2035-re az 5G majdnem 4,7 billió dollár gazdasági eredményt hoz létre a feldolgozóiparban. A gyártással kapcsolatos felhasználási esetek a teljes 5G gazdasági kibocsátás 36% -át teszik ki, amely 13,2 trillió dollár. Jelenleg a gyártás az ipar, amelyet a mobiliparon kívül az 5G leginkább érint. A jövőben az 5G nagysebességű és alacsony késleltetési ideje a feldolgozóiparban kezdődik. A felforgató szerepet betöltve a Qualcomm vezető 5G technológiája kedvező szerepet játszik a gyártás fejlesztésében.